
Pieczywo jest źródłem bardzo ważnych dla organizmu węglowodanów złożonych - informuje instytut "Polskie Pieczywo": "W przeciwieństwie do niezdrowych i tuczących słodyczy, które zawierają węglowodany proste, zawarte w pieczywie węglowodany złożone są dobrym źródłem energii dla organizmu, umożliwiają prawidłową pracę mózgu, budowanie struktur komórkowych oraz prawidłowe spalanie tłuszczu."

Pieczywo jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego – poprawiającego trawienie, dającego uczucie sytości i pozwalającego zachować odpowiednią sylwetkę - informuje instytut. Oczywiście zamiast pszennych bułek osoby, które chcą się odchudzić powinny wybierać np. chleb z mąki żytniej, mąki pełnoziarnistej

(...) Jednym z rozwiązań problemu profilaktyki otyłości może być pieczywo, które - jako podstawa w piramidzie zdrowego żywienia - jest częściej i w większych proporcjach zalecane do spożycia niż lansowane już produkty mleczne czy ryby - podaje Instytut "Polskie Pieczywo". "Połowa niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kalorii powinna pochodzić z węglowodanów złożonych – a tu niezastąpione pozostaje właśnie pieczywo. (...)"

(...)Pieczywo doskonale komponuje się z innymi produktami żywnościowymi (nabiał, wędliny, ryby, warzywa itp.), a stworzona dzięki takiemu połączeniu kanapka może stanowić mini-piramidę zdrowego żywienia, zawierając wszystkie zalecane składniki prawidłowo dobranej diety - zauważa Instytut "Polskie Pieczywo"