4 z 6
Poprzednie
Następne
Tak hibiskus działa na nasz organizm. Mamy listę właściwości i zastosowań tego kwiatu
Właściwości i zastosowanie hibiskusa
W przemyśle spożywczym jest wykorzystywany jako barwnik. Ponadto płatki dodaje się do ciast, napojów, dżemów, galaretek, kiślu, wina i czekoladowych wyrobów. Robi się z niego też herbatę czy napary, które są wykorzystywane w celach leczniczych.
Hibiskus:
[*]obniża poziom cholesterolu
[*]obniża ciśnienie tętnicze krwi,
[*]ma działanie przeciwbakteryjne
[*]poprawia odporność organizmu
[*]działa ochronnie na wątrobę
[*]przyspiesza metabolizm (ale może zwiększać apetyt)
[*]działa przeciwnowotworowo
[*]zmniejsza stany zapalne skóry i błon śluzowych
[*]łagodnie przeczyszcza
[*]działa moczopędnie