Spis treści
Czym jest hibiskus?
Hibiskus (ketmia szczawiowa) to roślina występująca w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Osiąga nawet 2,5 m wysokości. Kwitnie od lipca do października. Kwiaty są grube i mięsiste, w kolorze intensywnej czerwieni, o kształcie kielichów. Podlegają suszeniu. Mają zastosowanie w kuchni i farmacji.
Zastosowanie hibiskusa
W przemyśle spożywczym jest wykorzystywany jako barwnik. Ponadto płatki dodaje się do ciast, napojów, dżemów, galaretek, kiślu, wina i czekoladowych wyrobów. Robi się z niego też herbatę czy napary, które są wykorzystywane w celach leczniczych.
Właściwości hibiskusa
- obniża poziom cholesterolu
- obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- ma działanie przeciwbakteryjne
- poprawia odporność organizmu
- działa ochronnie na wątrobę
- przyspiesza metabolizm (ale może zwiększać apetyt)
- działa przeciwnowotworowo
- zmniejsza stany zapalne skóry i błon śluzowych
- łagodnie przeczyszcza
- działa moczopędnie
Kto powinien pić herbatę/napar z hibiskusa?
Hibiskus jest zalecany dla osób z chorobami układu krążenia, gdyż obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol. Działa też ochronnie na naczynia krwionośne.
Jest to łagodny środek przeczyszczający, więc warto go stosować przy zaparciach. Przyspiesza metabolizm, ale powoduje też zwiększone łaknienie. Można go stosować w zakażeniach przewodu pokarmowego, zaburzeniach trawienia, chorobach wątroby. Zobacz w poniższej galerii, jak hibiskus działa na nasz organizm.
Hibiskus jest też wykorzystywany w zwiększaniu odporności. Roślina pojawia się też w kosmetologii. Hibiskus znajdziemy w kosmetykach dedykowanych cerze naczyniowej.
Kto nie powinien zażywać hibiskusa?
- kobiety w ciąży
- mamy karmiące piersią
- kobiety w trakcie terapii hormonalnej
- osoby z niskim ciśnieniem
Jak zrobić herbatę z hibiskusa?
Suszone kwiaty (około łyżeczkę) wkładamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy na około 5 minut (możemy przykryć, by przyspieszyć proces). Jak w przypadku zwykłej herbaty - możemy susz pozostawić do końca lub wyjąć przed piciem, by napój nie nabierał mocy. Kwiaty są jadalne, więc jeśli je wyjmiemy – możemy je drobno pokroić i posypać nimi np. ciasto z czekoladową polewą lub czekoladę na gorąco.
