
Zobacz na kolejnych slajdach galerii jak działa hibiskus, kto powinien pić napar z tej rośliny, przy jakich dolegliwościach pomaga, a dla kogo nie jest wskazany.

Kto powinien pić herbatę/napar z hibiskusa?
Hibiskus jest zalecany dla osób z chorobami układu krążenia, gdyż obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol. Działa też ochronnie na naczynia krwionośne.
Jest to łagodny środek przeczyszczający, więc warto go stosować przy zaparciach. Przyspiesza metabolizm, ale powoduje też zwiększone łaknienie. Można go stosować w zakażeniach przewodu pokarmowego, zaburzeniach trawienia, chorobach wątroby.

Jak wykorzystać kwiaty hibiskusa?
Kwiaty są jadalne. Po zaparzeniu wrzątkiem, zostawiamy je w gorącej wodzie. Gdy ostygną, możemy je drobno pokroić i posypać nimi np. ciasto z czekoladową polewą lub czekoladę na gorąco.

Właściwości i zastosowanie hibiskusa
W przemyśle spożywczym jest wykorzystywany jako barwnik. Ponadto płatki dodaje się do ciast, napojów, dżemów, galaretek, kiślu, wina i czekoladowych wyrobów. Robi się z niego też herbatę czy napary, które są wykorzystywane w celach leczniczych.
Hibiskus:
[*]obniża poziom cholesterolu
[*]obniża ciśnienie tętnicze krwi,
[*]ma działanie przeciwbakteryjne
[*]poprawia odporność organizmu
[*]działa ochronnie na wątrobę
[*]przyspiesza metabolizm (ale może zwiększać apetyt)
[*]działa przeciwnowotworowo
[*]zmniejsza stany zapalne skóry i błon śluzowych
[*]łagodnie przeczyszcza
[*]działa moczopędnie