Nalewka z pigwowca japońskiego, którego owoce są właśnie w pełni dojrzałe, doczekała się wpisu na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mowa o lasowiackiej pigwówce z Podkarpacia.
- Jak wynika z badań etnograficznych, krzew pigwowca rozpowszechnił się w okolicach Leżajska pod koniec lat 60. ubiegłego wieku. Owoce pigwy zaczęto wykorzystywać jako bazę sporządzania syropów na kaszel i zaprawy dodawanej do herbaty przy przeziębieniach – czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Syrop ten bardzo szybko zaczęto wykorzystywać jako podstawę do wyrobu nalewki. - Nalewki, prócz walorów smakowych, pite „dla pokrzepienia ducha”, mają przede wszystkim właściwości lecznicze. Nalewka z pigwy ma leczniczą moc, która doskonale zabezpiecza przed zimowymi infekcjami.
Tak krok po kroku zrobisz nalewkę z pigwy
Do przygotowania naszej nalewki trzeba mieć 2,5 kg owoców, 1 kg cukru i 2 litry alkoholu 60 proc. - Podstawową zasadą przy sporządzaniu nalewek jest użycie czystego spirytusu rozcieńczonego przegotowaną wodą a nie monopolowej wódki – zaznacza resort rolnictwa. Jak zrobić nalewkę z pigwy krok po kroku? Zobaczcie w naszej galerii.
Rolnictwo
