Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak krok po kroku zrobisz nalewkę z pigwowca - zobacz przepis. "Ma leczniczą moc”

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Do przygotowania naszej nalewki trzeba mieć 2,5 kg owoców, 1 kg cukru i 2 litry alkoholu 60 proc. - Podstawową zasadą przy sporządzaniu nalewek jest użycie czystego spirytusu rozcieńczonego przegotowaną wodą a nie monopolowej wódki – zaznacza resort rolnictwa. Jak zrobić nalewkę z pigwy krok po kroku? Zobaczcie w naszej galerii.
Do przygotowania naszej nalewki trzeba mieć 2,5 kg owoców, 1 kg cukru i 2 litry alkoholu 60 proc. - Podstawową zasadą przy sporządzaniu nalewek jest użycie czystego spirytusu rozcieńczonego przegotowaną wodą a nie monopolowej wódki – zaznacza resort rolnictwa. Jak zrobić nalewkę z pigwy krok po kroku? Zobaczcie w naszej galerii. Fotoajola/123RF
Jest kilka sposobów na pigwówkę. Niektórzy mieszają sok z alkoholem, inni zalewają nim owoce. Są też różne upodobania co do postawiania w nastawie pestek pigwowca. Dla jednych są konieczne do uzyskania intensywnej barwy i korzennego posmaku trunku, dla innych gorycz pestki psuje cały efekt.

Nalewka z pigwowca japońskiego, którego owoce są właśnie w pełni dojrzałe, doczekała się wpisu na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mowa o lasowiackiej pigwówce z Podkarpacia.

- Jak wynika z badań etnograficznych, krzew pigwowca rozpowszechnił się w okolicach Leżajska pod koniec lat 60. ubiegłego wieku. Owoce pigwy zaczęto wykorzystywać jako bazę sporządzania syropów na kaszel i zaprawy dodawanej do herbaty przy przeziębieniach – czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Syrop ten bardzo szybko zaczęto wykorzystywać jako podstawę do wyrobu nalewki. - Nalewki, prócz walorów smakowych, pite „dla pokrzepienia ducha”, mają przede wszystkim właściwości lecznicze. Nalewka z pigwy ma leczniczą moc, która doskonale zabezpiecza przed zimowymi infekcjami.

Tak krok po kroku zrobisz nalewkę z pigwy

Do przygotowania naszej nalewki trzeba mieć 2,5 kg owoców, 1 kg cukru i 2 litry alkoholu 60 proc. - Podstawową zasadą przy sporządzaniu nalewek jest użycie czystego spirytusu rozcieńczonego przegotowaną wodą a nie monopolowej wódki – zaznacza resort rolnictwa. Jak zrobić nalewkę z pigwy krok po kroku? Zobaczcie w naszej galerii.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska