
Do dużej miski wrzucamy kapustę, cebulę pokrojoną w kostkę i jajka. Solimy całość i czekamy aż kapusta i cebula zmiękną. Na tym etapie dodajemy również czarny pieprz i mielony kminek. Jeśli nie lubimy kminku, zastępujemy go koperkiem lub zieloną pietruszką. Nie żałujemy przypraw.

Dodajemy mięso i mieszamy.

Po dodaniu ryżu dobrze wyrabiamy masę ręką. Odstawiamy ją na minimum pół godziny do lodówki, żeby dobrze się scaliła.

Formujemy pulpety i jeśli chcemy je smażyć, obtaczamy każdego klopsa w bułce tartej. Jeśli będą pieczone w piekarniku, nie obtaczamy ich w bułce, tylko układamy na papierze do pieczenia.
Smażymy klopsy w głębokim oleju aż się zrumienią. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza od pół godziny do godziny, w zależności od wielkości pulpetów. Warto je przed pieczeniem posmarować olejem, żeby nabrały rumieńców.