
Teoretycznie biszkopt to proste ciasto. Nie wymaga specjalnych umiejętności, składników jest tylko kilka, a przygotowanie i pieczenie nie zajmuje dużo czasu. A jednak nie tak łatwo znaleźć dobry przepis na biszkopt. Bywa też, że robimy wszystko zgodnie z przepisem, a i tak biszkopt nie wyjdzie - albo nie wyrośnie, albo opadnie już po upieczeniu, albo jest za suchy.
Jak zatem upiec biszkopt idealny? Oto przydatne porady i wskazówki, jak zrobić idealny biszkopt >>

Najlepiej, gdy jajka będą w temperaturze pokojowej, ale jeśli masz takie prosto z lodówki, to też działaj śmiało. Najlepiej ubijać same białka. Wówczas objętość piany jest większa, niż przy ubijaniu z żółtkami.

Białka ubijamy na sztywną pianę, gdyż to pęcherzyki powietrza zawarte w pianie z białek powodują, że biszkopt jest wysoki. Im lepiej ubite białka, tym wyższy biszkopt. Jednak jeżeli przebijemy białka, ciasto nie urośnie zbyt dobrze.

Mąka pszenna - jeśli biszkopt ma być puszysty, mąkę należy koniecznie przesiać (przesianie mąki powoduje jej napowietrzenie). Jeżeli natomiast ma być bardziej zbity, np. pod ciężkie kremy czy figurki, nie przesiewamy mąki.
Mąka ziemniaczana - jeśli dodasz jej zbyt dużo, biszkopt będzie zbyt kruchy – trudno będzie go kroić, przekładać i tynkować.