Biszkopt - jak upiec, by się udał i nie opadł?
Biszkopt jest wykorzystywany jako baza w wielu ciastach: tortach, z kremami, lekkich ciastach z owocami i galaretką, babeczkach.
Teoretycznie biszkopt to najprostsze ciasto świata. Nie wymaga specjalnych umiejętności, składników jest tylko kilka, a przygotowanie i upieczenie nie zajmuje dużo czasu. A jednak nie tak łatwo znaleźć dobry przepis na biszkopt.
Bywa też, że robimy wszystko zgodnie z przepisem, a i tak biszkopt nie wyjdzie - albo nie wyrośnie, albo opadnie już po upieczeniu, albo jest za suchy. Na to ostatnie jeszcze można coś zaradzić - można nasączyć blaty sporą ilością ponczu, choć taki zbyt przesuszony biszkopt nie smakuje już tak dobrze, jak powinien.
Podstawowe składniki biszkoptu to:
- jajka,
- mąka,
- cukier.
Tak możesz upiec biszkopt idealny - zobacz nowy przepis
Co zatem zrobić, aby za każdym razem biszkopt się udał? Oto kilka przydatnych porad i wskazówek. Znajdziesz tu także sprawdzony przepis na puszysty, ale zarazem wilgotny biszkopt, który będzie idealnym fundamentem tortu i innych ciast. ]Zobacz, jak upiec idealny biszkopt - szczegóły w poniższej galerii.
