Tak możesz upiec biszkopt idealny - puszysty i wilgotny. Zobacz wskazówki i rady, by biszkopt się udał i nie opadł

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Teoretycznie biszkopt to proste ciasto. Nie wymaga specjalnych umiejętności, składników jest tylko kilka, a przygotowanie i pieczenie nie zajmuje dużo czasu. A jednak nie tak łatwo znaleźć dobry przepis na biszkopt. Bywa też, że robimy wszystko zgodnie z przepisem, a i tak biszkopt nie wyjdzie - albo nie wyrośnie, albo opadnie już po upieczeniu, albo jest za suchy. Jak zatem upiec biszkopt idealny? Oto przydatne porady i wskazówki, jak zrobić idealny biszkopt >>
Teoretycznie biszkopt to proste ciasto. Nie wymaga specjalnych umiejętności, składników jest tylko kilka, a przygotowanie i pieczenie nie zajmuje dużo czasu. A jednak nie tak łatwo znaleźć dobry przepis na biszkopt. Bywa też, że robimy wszystko zgodnie z przepisem, a i tak biszkopt nie wyjdzie - albo nie wyrośnie, albo opadnie już po upieczeniu, albo jest za suchy. Jak zatem upiec biszkopt idealny? Oto przydatne porady i wskazówki, jak zrobić idealny biszkopt >>unsplash.com
Puszysty, wysoki i wilgotny biszkopt to podstawa dobrego tortu. Biszkopt to dość proste w przygotowaniu ciasto, bez wyszukanych składników, a jednak bywa, że nie wychodzi. Jak zatem upiec biszkopt idealny? Mamy dla ciebie garść przydatnych porad i wskazówek, jak zrobić idealny biszkopt, który zawsze się uda.

Biszkopt - jak upiec, by się udał i nie opadł?

Biszkopt jest wykorzystywany jako baza w wielu ciastach: tortach, z kremami, lekkich ciastach z owocami i galaretką, babeczkach.

Teoretycznie biszkopt to najprostsze ciasto świata. Nie wymaga specjalnych umiejętności, składników jest tylko kilka, a przygotowanie i upieczenie nie zajmuje dużo czasu. A jednak nie tak łatwo znaleźć dobry przepis na biszkopt.

Bywa też, że robimy wszystko zgodnie z przepisem, a i tak biszkopt nie wyjdzie - albo nie wyrośnie, albo opadnie już po upieczeniu, albo jest za suchy. Na to ostatnie jeszcze można coś zaradzić - można nasączyć blaty sporą ilością ponczu, choć taki zbyt przesuszony biszkopt nie smakuje już tak dobrze, jak powinien.

Podstawowe składniki biszkoptu to:

  • jajka,
  • mąka,
  • cukier.

Tak możesz upiec biszkopt idealny - zobacz nowy przepis

Co zatem zrobić, aby za każdym razem biszkopt się udał? Oto kilka przydatnych porad i wskazówek. Znajdziesz tu także sprawdzony przepis na puszysty, ale zarazem wilgotny biszkopt, który będzie idealnym fundamentem tortu i innych ciast. ]Zobacz, jak upiec idealny biszkopt - szczegóły w poniższej galerii.

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska