
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, ale tylko na dnie. Biszkopt będzie się "wspinał" po ściankach tortownicy.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Pod koniec czasu wyznaczonego na pieczenie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest suchy – biszkopt jest gotowy. Upieczony biszkopt wyciągnij z formy dopiero, gdy całkiem ostygnie. Inaczej się zapadnie.

Aby biszkopt był równy, studź go na kratce w formie dnem do góry. Możesz też lekko uderzyć tortownicą (już po wyjęciu biszkoptu z piekarnika) o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Jednak gdy uderzysz zbyt mocno, biszkopt w szybko się zapadnie.

Biszkopt czasem wyrasta z "górką". Dzieje się tak, gdy ciasto nie rośnie równomiernie i powietrze w nim nagromadzone ucieka górą. Aby tego uniknąć wystarczy obniżyć temperaturę pieczenia.