
Bezę pieczemy (a w zasadzie - suszymy) w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pierwsza tura pieczenia bezy to około 20 minut w temperaturze 120 stopni C.
- Następnie temperaturę obniżamy do 80 lub maksymalnie 100 stopni C.
- Suszenie bezy może potrwać od dwóch do trzech godzin. Czas suszenia zależy od wielkości bezy.
- Bezę zostawiamy do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku (z lekko uchylonymi drzwiczkami).
Zobacz najczęstsze problemy przy pieczeniu bezy i jak sobie z nimi radzić >>

Beza - białka nie chcą się ubić
Miska, w której ubijamy białka, musi być czysta i sucha. Najlepiej sprawdzi się naczynie ze stali nierdzewnej. Poza tym białka od żółtek należy oddzielić bardzo precyzyjnie - nawet kropla żółtka utrudni ubijanie piany, albo deser może rozpłynąć się podczas pieczenia.
Jeśli zrobiłaś, jak wyżej, a białka wciąż nie chcą się ubić, dodaj odrobinę octu winnego, soku z cytryny lub skrobi ziemniaczanej - to ułatwi ubijanie białek.

Piana źle się ubija, beza opada
Przyczyną może być niewłaściwy cukier - za gruby albo za miałki (cukier puder).
Innym powodem może być zbyt długie ubijanie białek i cukru. Może prowadzić ono do „przebicia” białek. Dlatego ubijanie piany zaczynamy od niższej prędkości miksera, stopniowo ją zwiększając. Cukier dodaj dopiero, gdy zacznie się tworzyć piana.

Beza opada w piekarniku
Prawdopodobnie ustawiłaś zbyt wysoką temperaturę. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego maksymalnie do temperatury 100°C i suszymy przez 2-3 godziny. Gotowa beza powinna wystygnąć w piekarniku. Dodanie odrobiny soku z cytryny pod koniec ubijania piany sprawi, że beza nie opadnie w trakcie pieczenia.
Pianę od razu po ubiciu wyłóż na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika - masa nie powinna "leżeć i czekać" w misce.