
Beza jest dość trudna do przygotowania. Idealna beza powinna być chrupka z wierzchu i miękka w środku. Dlatego jeszcze zanim się za nią zabierzesz, warto dowiedzieć się na co zwracać uwagę, czego unikać przy pieczeniu bezy i jak ją w razie czego uratować >>

Do bezy należy użyć tylko świeżych, sprawdzonych jajek. Muszą mieć temperaturę pokojową, zatem jeśli były przechowywane w lodówce, trzeba je wyjąć przynajmniej godzinę wcześniej. Dzięki temu białka będą się szybciej i lepiej ubijać.

Cukier powinien być drobny i śnieżnobiały. Jeśli użyjesz brązowego cukru, beza będzie wyglądać na brudną i nieestetyczną. Jeśli użyjesz grubego cukru lub słodzika, beza może nie wyrosnąć. Cukier puder nie nadaje się do pieczenia bezy.
Na jedno białko dodaje się 50-70 g cukru. Przy większej ilości białek, ilość cukru należy odpowiednio zwiększyć.

Najpierw ubijamy mikserem białka, a gdy zacznie się pojawiać piana, pomału dodajemy cukier. Na tym etapie można też dodać łyżeczkę soku z cytryny, by piana jeszcze lepiej się ubiła i była sztywniejsza. Masę ubijamy tak długo, aż będzie lśniąca, gładka i sztywna. Może to potrwać nawet 15 minut.