Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak możesz uratować opadającą bezę. Mamy metody na idealne przygotowanie bezy

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Beza jest dość trudna do przygotowania. Idealna beza powinna być chrupka z wierzchu i miękka w środku. Dlatego jeszcze zanim się za nią zabierzesz, warto dowiedzieć się na co zwracać uwagę, czego unikać przy pieczeniu bezy i jak ją w razie czego uratować >>
Beza jest dość trudna do przygotowania. Idealna beza powinna być chrupka z wierzchu i miękka w środku. Dlatego jeszcze zanim się za nią zabierzesz, warto dowiedzieć się na co zwracać uwagę, czego unikać przy pieczeniu bezy i jak ją w razie czego uratować >>pixabay.com
Choć beza składa się jedynie z dwóch składników - cukru oraz białka jaj - to wbrew pozorom jest dość trudna do przygotowania. Idealna beza powinna być chrupka z wierzchu i miękka w środku. A co, jeśli się nie uda? Zobacz, jak uratować bezę i jakie są metody na to, by zawsze się udała.

Beza - pyszny deser rodem z Francji

Beza to francuski deser, niezwykle lekki, delikatny, elegancki i smaczny. Można podawać ją samodzielnie bądź jako element ciast, ciasteczek, tortów. Beza wspaniale komponuje się z różnego rodzaju kremami (pasują tu kremy i sosy owocowe, z alkoholem, np. amaretto, malibu) i owocami, a poza tym jest bardzo dekoracyjna i wygląda apetycznie, aż ślinka leci. Jednym z najbardziej znanych wypieków z wykorzystaniem bezy jest słynna Pavlova.

Beza jest dość trudna do przygotowania. Idealna beza powinna być chrupka z wierzchu i miękka w środku. Dlatego jeszcze zanim się za nią zabierzesz, warto
Beza jest dość trudna do przygotowania. Idealna beza powinna być chrupka z wierzchu i miękka w środku. Dlatego jeszcze zanim się za nią zabierzesz, warto dowiedzieć się na co zwracać uwagę, czego unikać przy pieczeniu bezy i jak ją w razie czego uratować >>pixabay.com

Jak przygotować idealną bezę?

Beza jest dość trudna do przygotowania. Idealna beza powinna być chrupka z wierzchu i miękka w środku. Ale wcale nie tak łatwo właściwie upiec bezę. Dlatego zanim się za nią zabierzesz, warto dowiedzieć się na co zwracać uwagę, czego unikać przy pieczeniu bezy i jak ją w razie czego uratować.

Zobacz, jak przygotować idealną bezę albo jak ją uratować, gdy coś poszło nie tak:

Jeśli mimo wszystkich wysiłków beza się nie uda, nie łam się. Pokrusz bezę, dodaj owoce albo sos owocowy, a nawet lody i podaj jako pyszny, autorski deser ;) Smacznego!

Modne krótkie fryzury damskie 2023. Takie uczesania odmładzają i wyszczuplają twarz

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska