Beza - pyszny deser rodem z Francji
Beza to francuski deser, niezwykle lekki, delikatny, elegancki i smaczny. Można podawać ją samodzielnie bądź jako element ciast, ciasteczek, tortów. Beza wspaniale komponuje się z różnego rodzaju kremami (pasują tu kremy i sosy owocowe, z alkoholem, np. amaretto, malibu) i owocami, a poza tym jest bardzo dekoracyjna i wygląda apetycznie, aż ślinka leci. Jednym z najbardziej znanych wypieków z wykorzystaniem bezy jest słynna Pavlova.

Jak przygotować idealną bezę?
Beza jest dość trudna do przygotowania. Idealna beza powinna być chrupka z wierzchu i miękka w środku. Ale wcale nie tak łatwo właściwie upiec bezę. Dlatego zanim się za nią zabierzesz, warto dowiedzieć się na co zwracać uwagę, czego unikać przy pieczeniu bezy i jak ją w razie czego uratować.
Zobacz, jak przygotować idealną bezę albo jak ją uratować, gdy coś poszło nie tak:
Jeśli mimo wszystkich wysiłków beza się nie uda, nie łam się. Pokrusz bezę, dodaj owoce albo sos owocowy, a nawet lody i podaj jako pyszny, autorski deser ;) Smacznego!
Modne krótkie fryzury damskie 2023. Takie uczesania odmładzają i wyszczuplają twarz
