
Zadbaj o odporność organizmu w naturalny sposób! Od pierzgi po kiszonki
Szczególnie w czasie pandemii powinniśmy dbać o odporność organizmu. Można to zrobić w prosty, naturalny sposób stosując miód, pyłek pszczeli, pierzgę, propolis, czosnek, kiszone i kwaszone warzywa. Pamiętajmy jednak, że ostrożność w stosowaniu produktów pszczelich powinni zachować alergicy.

Miód. W zależności od tego z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, właściwości miodu mogą być różne. Na przykład miód lipowy polecany jest przy przeziębieniach, zaś gryczany lub rzepakowy osobom, które mają problemy z układem krążenia. Jasnożółty, czasem bursztynowy miód lipowy może pomóc nie tylko osobom przeziębionym, zmagającym się z chorobami dróg oddechowych, ale i odczuwającym niepokój, mającym problemy ze snem. Ma wysoką aktywność antybiotyczną, właściwości antyseptyczne, działa napotnie, przeciwgorączkowo.

Z kolei ciemny miód gryczany o intensywnym zapachu i ostrym smaku, polecany jest w leczeniu i profilaktyce miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym i chorobie wieńcowej. Poza tym wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza gojenie ran, a nawet zrastanie kości.
Także miód rzepakowy zalecany jest osobom zmagającym się ze schorzeniami układu krążenia, niewydolnością mięśnia sercowego, miażdżycy. Również obniża ciśnienie tętnicze krwi, wyrównuje niedobór potasu w organizmie. W stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego pomocny będzie miód mniszkowy.

A miody spadziowe powstają inaczej niż nektarowe (z kwiatów), bo z zebranej przez pszczoły z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Pszczelarze podkreślają, że dzięki temu, że pszczoły przerabiają jeszcze raz to, co przerobiły na przykład mszyce, zawierają znacznie więcej cennych enzymów