5 z 15

fot. Lucyna Talaśka-Klich
Z kolei pyłek pszczeli jest cennym źródłem składników odżywczych, działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo. Wspiera odporność organizmu, poprawia koncentrację
6 z 15

fot. Lucyna Talaśka-Klich
Profilaktycznie wystarczy jedna duża łyżka pyłku dziennie, do której można dodać łyżeczkę miodu i trochę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać i wypić
7 z 15

fot. Lucyna Talaśka-Klich
Bardzo cenne właściwości ma propolis, który działa m.in. przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. - Wykorzystuje się go np. w formie kropli propolisowych
8 z 15

fot. Obraz ExplorerBob z Pixabay
Ważne, by miód lub pyłek pszczeli rozpuszczać w letniej wodzie, ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze może stracić cenne właściwości