
Czosnek jest od wieków doceniany za właściwości wpływające na odporność organizmu. Wpływa korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych, działa jak łagodny antybiotyk. Ma m.in. właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze

Pierzga to pyłek kwiatowy przetworzony przez pszczoły, pokryty miodem, który podlega fermentacji. Działa nie tylko uodporniająca, ale i antybakteryjnie, regeneracyjnie oraz odtruwająco. Zdaniem pszczelarzy osoby z problemami zdrowotnymi mogą przyjmować ok. 3 łyżeczki pierzgi dziennie, profilaktycznie wystarczy jedna łyżeczka. Kuleczki pierzgi można po prostu rozdrobnić podczas gryzienia i połknąć

Warto docenić także kiszoną kapustę, która korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy

Soki z kiszonych buraków wpływają na zwiększenie odporności na choroby, zwłaszcza wirusowe. Polecane są m.in. osobom z anemią