5 z 10
Warto też powąchać pomidory. Wąchać najlepiej od strony...
fot. Tomasz Hołod

Warto też powąchać pomidory. Wąchać najlepiej od strony szypułki. Jeśli zapach jest intensywny, warzywny, lekko trącący gruntem, prawdopodobnie mamy do czynienia z polskim pomidorem gruntowym.

6 z 10
Zagraniczne pomidory osiągają znacznie większe rozmiary niż...
fot. Tomasz Bolt

Zagraniczne pomidory osiągają znacznie większe rozmiary niż polskie.

7 z 10
Zagraniczne pomidory są zrywane jeszcze jako niedojrzałe....
fot. Wojciech Wojtkielewicz

Zagraniczne pomidory są zrywane jeszcze jako niedojrzałe. Dojrzewają dopiero podczas transportu. Polski pomidor jest bardziej mięsisty, posiada więcej witamin i minerałów, a przy tym jest po prostu smaczniejszy.

8 z 10
Pomidory - niezależnie od tego, czy są krajowe czy...
fot. Andrzej Szozda

Pomidory - niezależnie od tego, czy są krajowe czy importowane - nie powinny mieć przebarwień, pleśni i wgnieceń. Jeśli mają być przechowywane przez kilka dni, lepiej wybrać te bardziej twarde i jędrne. Mocno dojrzałe i miękkie pomidory należy spożyć jak najszybciej.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wychowankowie Domu Dziecka w Kołdrąbiu na bydgoskiej Brdzie. Było po prostu pięknie

Wychowankowie Domu Dziecka w Kołdrąbiu na bydgoskiej Brdzie. Było po prostu pięknie

Bayersystem GKM powalczył w Gorzowie, ale mocy wystarczyło tylko na bonus - zdjęcia

Bayersystem GKM powalczył w Gorzowie, ale mocy wystarczyło tylko na bonus - zdjęcia

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

Zobacz również

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

II Ogólnopolski Festiwal Chóralny "O Złotą Kulę Atlasa" w Pałacu Lubostroń

II Ogólnopolski Festiwal Chóralny "O Złotą Kulę Atlasa" w Pałacu Lubostroń