
Takie jabłka są najsmaczniejsze. Tak odróżnisz słodkie jabłka w sklepie od kwaśnych.

KOLOR - GŁĘBOKA CZERWIEŃ
Słodkie jabłka mają głęboki czerwony kolor, wchodzący wręcz w burgund. Takim kolorem cechuje się np. odmiana Red Prince. Głębokim czerwonym kolorem cechuje się też słodka odmiana Szampion - lecz tutaj na powierzchni mogą pojawić się żółte przebarwienia.

KOLOR-ZIELEŃ
Słodkie odmiany jabłek popadają też w inną skrajność, czyli całkowitą zieleń. Słodka i zielona jest m.in. odmiana Mutsu. Uwaga - łatwo pomylić ją z jabłkami Granny Smith, które z kolei, obok słodkości, ma w sobie też nuty kwaskowości.

TWARDOŚĆ - OD ŚREDNIEJ DO DUŻEJ
Słodkie jabłka cechują się też zazwyczaj dużą twardością. Wyjątkiem jest tu ponownie Szampion, który zalicza się do jabłek lekko twardych.