W marketach znajdziemy jabłka z sadów z całej Europy, a nawet zza oceanu. W samej Polsce liczba uprawianych odmian jest duża. Według danych w naszym kraju zarejestrowanych jest ponad 70 odmian jabłoni. Wśród nich najchętniej uprawiane są takie odmiany jak: Idared, Jonagold, Szampion, Ligol, Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Gloster, Lobo, Cortland.
Osobom, które nie są specjalistami żywienia oraz tym, którzy nie mieli nigdy styczności z sadownictwem, same nazwy nic nie mówią. Nic więc dziwnego, że wybór właściwego jabłka sprawia trudność, a o decyzji przesądza często cena.
Tak odróżnić słodkie jabłka od kwaśnych
Okazuje się, że istnieją pewne cechy, po których można odróżnić jabłka słodkich, od tych kwaśnych lub słodko-kwaśnych. Jedną z nich jest kolor. Na to zwróć uwagę przy zakupie jabłek - zobacz: >> TUTAJ <<
Polska - największy importer jabłek w Europie
W naszym kraju produkuje się na poziomie 3,2 miliona jabłek rocznie, co czyni nas liderem w Unii Europejskiej. Co istotne - jesteśmy również światowym eksporterem tych owoców. Decydując się na zakup jabłek w sklepie, mamy więc ogromne szanse, że znajdziemy dużo odmian wyprodukowanych w naszych rodzimych sadach.
Skutki spożywania i właściwości jabłek
Jabłka to owoce bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, beta karoten oraz składniki mineralne: fosfor, wapń, siarkę, magnez i żelazo. Są także bogatym źródłem błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Regularne spożywanie jabłek przyczynia się do wsparcia pracy układu krążenia. Witaminy wspomagają odporność, błonnik zwiększa ilość dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.
