
Podpowiadamy więc, jak przechowywać ten najczęściej kupowany produkt, czyli pieczywo, aby jak najdłużej zachowało świeżość w dalszej części galerii.

Przeważnie przynosimy do domu pieczywo w foliowych woreczkach. Nie powinno być jednak w nich przechowywane. Najlepiej do razu wyjąć je z folii i przełożyć do woreczka z naturalnego materiału, np. lnu albo też schować do drewnianego lub metalowego chlebaka.

Dlaczego? - Przechowywanie chleba w folii mimo tego, że chroni przed przenikaniem pieczywa innymi zapachami, może spowodować zbieranie się wilgoci i nie zapewnia właściwego obiegu powietrza.
Nie rekomenduje się również wkładania chleba do lodówki. Zbyt niska temperatura może spowodować utratę wody w chlebie, a w konsekwencji zmniejszyć walory smakowe.
- Aby wydłużyć świeżość pieczywa, należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu – tłumaczy Katarzyna Piotrowska, dietetyk współpracująca z piekarnią Asprod.

Wybierając pieczywo warto zwracać uwagę na jego jakość. Wtedy również pozostanie ono dłużej świeże. Jakość pieczywa zależy od jego składników oraz metod wypieku.
- Na przykład prawdziwy chleb na zakwasie nie potrzebuje żadnych substancji konserwujących, żeby dłużej zachować świeżość, ponieważ taką rolę z samej swojej natury, spełnia właśnie zakwas. Dodatkowo należy pamiętać, że z reguły pieczywo przygotowywane na bazie mąki żytniej lub razowej swe walory smakowe zachowuje dłużej niż pieczywo z białej mąki pszennej – mówi Agnieszka Dominiak, dyrektor sklepów piekarni Asprod.