Blisko połowa Polaków (42 proc.) przyznaje się, że wyrzuca żywność do śmieci – tak wynika z badania przeprowadzonego przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Produktem, który najczęściej ląduje w koszu jest pieczywo (23,7 proc.). Aż co 10 badany jako powód marnowania jedzenia wskazał brak pomysłu na to, jak zagospodarować w kuchni dany produkt.
Kluczem do zmniejszenia ilości wyrzucanej żywności są przemyślane zakupy, ale równie ważne jest przechowywanie. Podpowiadamy więc, jak przechowywać ten najczęściej kupowany produkt, czyli pieczywo, aby jak najdłużej zachowało świeżość.
Dlaczego marnujemy tyle jedzenia? Najczęstszy powód to zepsucie się żywności, ten czynnik wskazało 65,2 proc. badanych, na kolejnym miejscu jest przegapienie terminu ważności (42 proc.) oraz przygotowanie większej ilości jedzenia, niż udało się zjeść (26,5 proc.).
Tak należy przechowywać chleb - sprawdzone sposoby
Kluczem do zmniejszenia ilości wyrzucanej żywności są przemyślane zakupy, ale równie ważne jest przechowywanie. Podpowiadamy więc, jak przechowywać ten najczęściej kupowany produkt, czyli pieczywo, aby jak najdłużej zachowało świeżość. Szczegóły poznasz w poniższej galerii.
