
Tak należy przechowywać truskawki, by zachowały świeżość
Truskawki nieodpowiednio przechowywane szybko tracą swoją świeżość i jędrność, mogą też sfermentować lub spleśnieć. Takie owoce trzeba wyrzucić. Sprawdź teraz, jak należy przechowywać truskawki. Przedstawiamy skuteczne triki, by truskawki zachowały świeżość i nie gniły >>>>

W czym przechowywać truskawki?
Truskawki nie powinny być trzymane w workach foliowych ani w plastikowych pojemnikach, ponieważ bez dostępu powietrza szybko się popsują. Jeśli kupiliśmy truskawki w foliowej torbie, przełóżmy owoce do ażurowej miski, koszyka lub sitka. Najlepiej sprawdzą się szerokie i w miarę płaskie naczynia - wtedy owoce się nie uszkodzą.

Dzięki temu truskawki zachowają świeżość
Po przyniesieniu truskawek ze sklepu czy rynku należy je dokładnie przejrzeć i od razu pozbyć się owoców, które są uszkodzone, nadpsute czy pokryte pleśnią.

Jak myć truskawki?
Co ciekawe, truskawek nie powinno się myć zaraz po przyniesieniu do domu, ale dopiero tuż przed spożyciem. Nie wystarczy przepłukanie owoców pod bieżącą wodą. Najlepsza jest kąpiel w wodzie z sodą oczyszczoną - jedna łyżka sody na litr wody. Truskawki moczymy kwadrans a następnie wyjmujemy na papierowy ręcznik i osuszamy. Nigdy nie myjemy truskawek w ciepłej wodzie, bo owoce stracą jędrność. Można dodać również niewielką ilość octu jabłkowego (ok. 1 łyżeczka octu na 4 szklanki wody) - ocet pomaga usunąć zanieczyszczenia i przedłuża trwałość truskawek.