Spis treści
Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość na dłużej? Oto skuteczne triki
Truskawki, podobnie jak inne owoce jagodowe, są miękkie, delikatne i soczyste, jednak nieodpowiednio przechowywane szybko tracą swoją świeżość i jędrność, mogą też sfermentować lub spleśnieć. Takie truskawki trzeba wyrzucić.
Zdaniem wielu osób najlepiej po prostu kupować owoce w małych ilościach, tak, żeby je zjeść jak najszybciej, najlepiej tego samego dnia. Jeśli jednak truskawki nie zostaną zjedzone od razu, warto je odpowiednio zabezpieczyć, aby dłużej zachowały swoją świeżość.
Kupione w sklepie czy na bazarze truskawki należy dokładnie przejrzeć a uszkodzone, nadpsute czy pokryte pleśnią owoce natychmiast wyrzucić. Świeże truskawki najlepiej przechowywać na świeżym powietrzu, w zacienionym miejscu. Mogą w ten sposób przetrwać w dobrym stanie maksymalnie dwa dni.
Truskawki w Polsce z rodzimych plantacji są dostępne od połowy kwietnia aż do października. Warto wiedzieć, jak rozpoznać polskie truskawki i w jaki sposób je odróżnić od importowanych owoców. Oto sposoby - na takie szczegóły należy zwrócić uwagę:
Polskie truskawki - tak je odróżnić od zagranicznych. Oto sp...
Tak należy przechowywać truskawki, by zachowały świeżość
Truskawki uchodzą za bardzo zdrowe owoce - zawierają sporo witaminy C, witamin z grupy B, a także wapń i fosfor. Truskawki znane są ze swoich właściwości nawadniających. Są też niskokaloryczne - 100 gram truskawek to ok. 32 kalorie.
Sprawdź teraz, jak należy przechowywać truskawki. W poniższej galerii przedstawiamy skuteczne triki, by truskawki zachowały świeżość i nie gniły:
