
Suszone śliwki na cholesterol
Suszone śliwki to znacznie więcej niż lekarstwo, które pomaga w wypróżnianiu. Owoce te są źródłem błonnika i wielu składników odżywczych, które mogą wspierać zdrowie serca. Badania potwierdziły związek między regularnym spożywaniem suszonych śliwek z poprawą poziomu cholesterolu u osób starszych. W szczególności u mężczyzn w wieku powyżej 55 lat spożycie suszonych śliwek powiązano z poprawą poziomu HDL i lepszym stosunkiem cholesterolu całkowitego do HDL. Wśród kobiet po menopauzie spożywanie od czterech do sześciu suszonych śliwek dziennie wiąże się z poprawą poziomu HDL i zmniejszeniem markerów stanu zapalnego. Śliwki zawierają również rozpuszczalny błonnik, który poprawia poziom cholesterolu.

Grzyby na cholesterol
Grzyby, znane i lubiane ze względu na swój wyjątkowy aromat oraz smak, są jednocześnie pełne wartości odżywczych i odgrywają znaczącą rolę w kontrolowaniu poziomu cholesterolu. Zawierają mieszankę silnych związków, takich jak beta-glukany i chityna, które przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu (LDL), jednocześnie potencjalnie podnosząc dobry cholesterol (HDL). Wyniki badań potwierdziły, że jedzenie grzybów może mieć korzystny wpływ na poziom cholesterolu HDL i LDL.

Tłuste ryby na cholesterol
Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 z tłustych ryb, takich jak sardynki i makrela, może mieć właściwości obniżające poziom cholesterolu ze względu na zawarte w nich specyficzne rodzaje kwasów omega-3, a mianowicie EPA i DHA. Te kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w obniżaniu poziomu trójglicerydów we krwi - tłuszczu, który może zwiększać ryzyko chorób serca. Badania wykazały, że regularne spożywanie tłustych ryb bogatych w kwasy omega-3 może prowadzić do znacznego obniżenia poziomu trójglicerydów, ma to także korzystny wpływ na profil cholesterolu i ogólny stan układu krążenia.

Margaryna na cholesterol
Margaryna ze stanolami roślinnymi to rodzaj smarowidła mającego na celu obniżenie poziomu cholesterolu, dzięki czemu jest zdrową dla serca alternatywą dla tradycyjnego masła czy margaryny. Stanole roślinne to naturalne substancje ekstrahowane z roślin, które mogą blokować wchłanianie cholesterolu w układzie pokarmowym, potencjalnie obniżając poziom cholesterolu całkowitego i LDL, jeśli są spożywane w ramach zbilansowanej diety. Według badań, spożywanie od 1,5 do 3 gramów dziennie może obniżyć poziom cholesterolu LDL o 7,5 proc. do 12 proc.