9 z 15
Suszone śliwki to znacznie więcej niż lekarstwo, które...
fot. unsplash.com

Suszone śliwki na cholesterol

Suszone śliwki to znacznie więcej niż lekarstwo, które pomaga w wypróżnianiu. Owoce te są źródłem błonnika i wielu składników odżywczych, które mogą wspierać zdrowie serca. Badania potwierdziły związek między regularnym spożywaniem suszonych śliwek z poprawą poziomu cholesterolu u osób starszych. W szczególności u mężczyzn w wieku powyżej 55 lat spożycie suszonych śliwek powiązano z poprawą poziomu HDL i lepszym stosunkiem cholesterolu całkowitego do HDL. Wśród kobiet po menopauzie spożywanie od czterech do sześciu suszonych śliwek dziennie wiąże się z poprawą poziomu HDL i zmniejszeniem markerów stanu zapalnego. Śliwki zawierają również rozpuszczalny błonnik, który poprawia poziom cholesterolu.

10 z 15
Grzyby, znane i lubiane ze względu na swój wyjątkowy aromat...
fot. unsplash.com

Grzyby na cholesterol

Grzyby, znane i lubiane ze względu na swój wyjątkowy aromat oraz smak, są jednocześnie pełne wartości odżywczych i odgrywają znaczącą rolę w kontrolowaniu poziomu cholesterolu. Zawierają mieszankę silnych związków, takich jak beta-glukany i chityna, które przyczyniają się do obniżenia złego cholesterolu (LDL), jednocześnie potencjalnie podnosząc dobry cholesterol (HDL). Wyniki badań potwierdziły, że jedzenie grzybów może mieć korzystny wpływ na poziom cholesterolu HDL i LDL.

11 z 15
Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 z tłustych ryb,...
fot. unsplash.com

Tłuste ryby na cholesterol

Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 z tłustych ryb, takich jak sardynki i makrela, może mieć właściwości obniżające poziom cholesterolu ze względu na zawarte w nich specyficzne rodzaje kwasów omega-3, a mianowicie EPA i DHA. Te kwasy tłuszczowe odgrywają kluczową rolę w obniżaniu poziomu trójglicerydów we krwi - tłuszczu, który może zwiększać ryzyko chorób serca. Badania wykazały, że regularne spożywanie tłustych ryb bogatych w kwasy omega-3 może prowadzić do znacznego obniżenia poziomu trójglicerydów, ma to także korzystny wpływ na profil cholesterolu i ogólny stan układu krążenia.

12 z 15
Margaryna ze stanolami roślinnymi to rodzaj smarowidła...
fot. unsplash.com

Margaryna na cholesterol

Margaryna ze stanolami roślinnymi to rodzaj smarowidła mającego na celu obniżenie poziomu cholesterolu, dzięki czemu jest zdrową dla serca alternatywą dla tradycyjnego masła czy margaryny. Stanole roślinne to naturalne substancje ekstrahowane z roślin, które mogą blokować wchłanianie cholesterolu w układzie pokarmowym, potencjalnie obniżając poziom cholesterolu całkowitego i LDL, jeśli są spożywane w ramach zbilansowanej diety. Według badań, spożywanie od 1,5 do 3 gramów dziennie może obniżyć poziom cholesterolu LDL o 7,5 proc. do 12 proc.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Konkurs "Grudziądz segreguje" rozstrzygnięty. Mamy listę i zdjęcia nagrodzonych

Konkurs "Grudziądz segreguje" rozstrzygnięty. Mamy listę i zdjęcia nagrodzonych

Honorowe Medale Sędziwoja za zasługi dla gminy Szubin. W 2025 r. troje laureatów

Honorowe Medale Sędziwoja za zasługi dla gminy Szubin. W 2025 r. troje laureatów

Ta rasa psów uznawana jest za najinteligentniejszą. Oto badania naukowców

Ta rasa psów uznawana jest za najinteligentniejszą. Oto badania naukowców

Zobacz również

Jest wyrok za seksbiznes dla matki i córki z Torunia! Więzienie, a miliony do zwrotu

Jest wyrok za seksbiznes dla matki i córki z Torunia! Więzienie, a miliony do zwrotu

Trzy lata po śmierci Majeczki w Szabdzie. Kiedy jej rodzice usłyszą wyrok w Toruniu?

Trzy lata po śmierci Majeczki w Szabdzie. Kiedy jej rodzice usłyszą wyrok w Toruniu?