
ZŁOŚĆ I ROZDRAŻNIENIE MOGĄ BYĆ OZNAKĄ GŁODU
Nie bez powodu mówi się, że jak człowiek głodny, to zły. Czasami jednak uczucie rozdrażnienia pojawia się jeszcze zanim dopadnie nas głód. Może to być spowodowane spadkami poziomu cukru we krwi, które utrudniają kontrolowanie negatywnych emocji, takich jak gniew i drażliwość. Inna teoria mówi, że wcześnie uczymy się kojarzyć głód fizyczny z negatywnym stanem psychicznym, więc za każdym razem, gdy czujemy głód, interpretujemy to doznanie negatywnie.
Świadome jedzenie nie wchodzi w grę, gdy czujemy głód, ponieważ spadki poziomu glukozy we krwi zwiększają prawdopodobieństwo przejadania się. Kiedy wchodzimy w stan głodu, mamy tendencję do spożywania większych posiłków, ponieważ organizm domaga się jedzenia. Zbilansowane posiłki i skupienie się na porach posiłków jest jednym z najlepszych sposobów kontrolowania poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie - również nastroju.

CIĄGŁE MYŚLENIE O JEDZENIU MOGĄ BYĆ OZNAKĄ GŁODU
Jedną z kluczowych cech zaburzeń odżywiania, takich jak jadłowstręt psychiczny, jest silne zaabsorbowanie myśleniem o jedzeniu. Jednak nawet jeśli nie zmagasz się z zaburzeniami odżywiania, ciągłe myślenie o jedzeniu może być oznaką, że Twoje ciało nie otrzymuje wystarczającej ilości kalorii. W rzeczywistości jest to mechanizm ochronny: nasze mózgi chcą, abyśmy zużywali wystarczającą ilość energii potrzebną do optymalnego funkcjonowania. Zauważalny wzrost myśli o jedzeniu może być sygnałem wysyłanym przez organizm, że ograniczasz zbyt dużo kalorii lub po prostu nie jesz wystarczająco regularnie w ciągu dnia.

SPADEK KONCENTRACJI I SKUPIENIA MOGĄ BYĆ OZNAKĄ GŁODU
Glukoza jest źródłem paliwa dla mózgu. Gdy brakuje skupienia, pojawia się problem z koncentracją i uwagą - organizmowi brakuje skrobi. Jeśli narzekasz na brak wytrzymałości psychicznej i problemy w skupieniu przez cały dzień - w pierwszej kolejnoścvi przeanalizuj swój jadłospis. Tak jak samochód potrzebuje benzyny, tak organizm potrzebuje jedzenia, aby dostać się z punktu A do punktu B.
Nie wszystkie kalorie są sobie równe, niektóre pokarmy wspierają stałą koncentrację bardziej niż inne. Przetworzona żywność o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu może powodować znaczne skoki energii, po nich zaś następuje szybki spadek, który sprawia, że czujemy się wyczerpani. Zbilansowane posiłki, które zawierają białko, tłuszcz i węglowodany o wysokiej zawartości błonnika, będą wspierać dłuższą koncentrację i lepszą produktywność.

JAK CZĘSTO JEŚĆ W CIĄGU DNIA?
To, jak często i ile powinniśmy jeść, aby zaspokoić głód, zależy od wielu czynników, w tym między innymi od wieku, stanu zdrowia i poziomu aktywności fizycznej. Często wybieraną zasadą jest jedzenie co cztery godziny w ciągu dnia. Zwykle wystarcza to do trzech posiłków i jednej lub dwóch przekąsek dziennie.