
Gdy nasz storczyk zaczyna podupadać i przestaje kwitnąć, szukamy sposobu na przywrócenie go do życia. Dobrym pomysłem może być użycie tego, co mamy aktualnie pod ręką, czyli zastosowanie domowych nawozów. Oto prosty trik z piekarnikiem i bananem. Dzięki niemu odżywisz i pobudzisz kwitnienie storczyka. Niemal zawsze działa! Zobacz na kolejnych slajdach galerii >>>

1. Krok: nagrzej piekarnik do ok. 100 stopni i włóż do niego skórki od banana, tak aby miękka część dotykała blaszki. Skórki powinny wyschnąć. Zajmie to około 20-30 minut.

2. Krok: Wyjmij z piekarnika skórki i dokładnie je rozgnieć. Aby zrobić to dokładnie, będziesz potrzebować blendera, moździerza lub młynka do kawy.

3. Krok: Wsyp rozgniecione skórki bezpośrednio do doniczki. Możesz je również pomieszać z wodą i podlać taką miksturą kwiat lub wlać ją do podstawki i moczyć w niej storczyka około pół godziny. W ten sposób roślina szybciej ją wchłonie.