
Pestycydy to syntetyczne lub naturalne substancje służące do zwalczania szkodników roślin uprawnych. Choć zasady dobrej praktyki rolniczej chronią przed przenikaniem ich do żywności, nie da się wyeliminować ich wpływu w stu procentach. Na szczęście, po zakupie warzyw i owoców, możesz skorzystać z prostych domowych sposobów, dzięki którym pozbędziesz się pestycydów. W galerii prezentujemy najskuteczniejsze z nich! Sprawdź szczegóły ->>

Wypłukanie w occie i sodzie oczyszczonej
Najpierw przygotowujemy płukankę z 1 litra wody i pół szklanki octu. Płukamy produkty około 3 minuty. Następnie po wyjęciu przygotowujemy kolejną płukankę z wody i sody oczyszczonej (1 litr wody plus 1 łyżka sody). Na koniec warzywa i owoce myjemy w bieżącej wodzie.

Wypłukanie w kwasie cytrynowym i sodzie oczyszczonej
Sposób bardzo podobny do poprzedniego z tym, że ocet zastępujemy trzema łyżkami kwasu cytrynowego. Po wypłukaniu warzyw i owoców przygotowujemy roztwór z wodą oraz sodą oczyszczoną.

Woda z solą i octem
Do miski z wodą wsypujemy trzy łyżki soli oraz szklankę octu. Warzywa i owoce powinny moczyć się około 10 minut.