
Ocet, soda oczyszczona, wyciąg z pestek grejpfruta
Ten sposób wymaga nieco więcej zachodu, ponieważ potrzebujemy około 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta. Następnie dodajemy szklankę octu i łyżkę sody. Całość zalewamy wodą. Trzymamy produkty w roztworze około 10 minut, a następnie myjemy.

Woda, szklanka octu, sok z cytryny
Trzy łyżki soku łączymy z wodą i szklanką octu. Wymoczone przez kilkanaście minut warzywa następnie myjemy pod bieżącą wodą.

Jeżeli nie chcesz ryzykować lub nie masz czasu na przygotowywanie środków na pestycydy samodzielnie, możesz skorzystać z gotowych płynów dostępnych w sklepach.

Pestycydy są bardzo niebezpieczne dla kobiet w ciąży i płodu - wywołują wady wrodzone i poronienia. Mogą także powodować raka, astmę, chorobę Parkinsona, chorobę tętnic obwodowych oraz choroby neurodegeneracyjne, jak m.in. Alzheimer.