Orze się pługami lemieszowymi lub talerzowymi. Celem orki jest odwrócenie i pokruszenie gleby. Można orać płytko, na 5 - 10 cm i najczęściej jest to podorywka, wykonywana bezpośrednio po zbiorze roślin. Orka średnia, na 10 - 20 cm, to zwykle orka siewna pod rośliny ozime. Orka głęboka, na 20 - 30 cm, wykonywana jest jesienią pod rośliny jare.
Orać można szybko (7 - 10 km na godzinę) i z reguły w tym tempie wykonuje się podorywkę i orkę siewną. Przedzimowa prowadzona jest wolniej (4 - 6 km/h).
Dziś orze się za pomocą ciągnika, a dawniej robiło to konie i bydło pociągowe. Nie brakuje entuzjastów orki w dawnym stylu, są nawet pokazy i konkursy tradycyjnego orania, np. Międzynarodowy Turniej Orki Konnej „O Złoty Lemiesz" w górach Izerskich.
Znaleźliśmy kilka starych zdjęć orki, są też dawne pocztówki poświęcone oraniu. Zobaczcie w naszej galerii.
