Dawniej nasze babcie wiedziały jak wykorzystać sól kuchenną w domu. I wcale nie dodawały jej tylko do gotowania potraw, kiszenia ogórków czy peklowania mięs. Sól od zawsze miała szerokie zastosowanie w domu. Teraz kiedy mamy dostępne preparaty do wszystkiego nie wszyscy zdają sobie sprawę że wystarczy niektóre z nich zastąpić najtańszą z przypraw.
Sól kuchenna nie tylko w kuchni
Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez soli. Jednak podczas gdy wytyczne żywieniowe zalecają dorosłym spożywanie nie więcej niż 2300 miligramów sodu dziennie, większość osób używa jej znacznie więcej na co dzień. Przeciętny dorosły zjada około 3400 miligramów sodu dziennie.
Większość z nas zna sól z przyprawy bez której nie wyobrażają sobie obiadu. Według samego Salt Institute sposobów zastosowania soli jest… ponad tysiąc.
Sprawdźcie jak wykorzystać jeszcze sól. Szczegóły w galerii poniżej:
