
Warto podejść do swojej diety rozsądnie: planować posiłki, a także korzystać z ekonomicznych rozwiązań. Tym bardziej, że w ciągu tygodnia w polskich gospodarstwach wyrzucanej jest prawie 3,9 kg żywności. Jak obchodzić się z żywnością, żeby nie tracić na niej pieniędzy? Sprawdźcie w naszej galerii.

Rób zapasy. Stwórz bazę produktów trwałych, z których korzystasz często i które możesz wykorzystać do wielu dań. To produkty zbożowe: mąki, kasze, makarony, ryże, płatki zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, bakalie: orzechy, pestki, nasiona, suszone zioła i przyprawy. Kupuj duże opakowania, bo często cena jest o wiele bardziej korzystna niż za mniejsze. W wielu sklepach internetowych można kupić duże opakowania taniej niż w marketach.

Nie warto kupować głodnym, bo wtedy mamy ochotę na wszystko. - Zwłaszcza na to, co szybko dostarczy energii: słodkie i słone przekąski - uczula Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. - Nie wychodźmy zatem na zakupy spożywcze z pustym żołądkiem. Najedzeni kupimy to, czego potrzebujemy, a nie to, na co mamy jedynie tymczasową ochotę.

Opracujmy plan posiłków na najbliższe kilka dni. Na tej podstawie stwórzmy listę niezbędnych produktów. Zaplanujmy to tak, aby wykorzystać je do końca, dzięki czemu unikniemy ich marnowania. Ten sam produkt może pojawić się w różnych daniach. Przygotujmy dania na kilka dni. Zaoszczędzimy pieniądze, żywność, a także cenny czas.