Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak zaoszczędzisz na zakupach spożywczych. Trwałe produkty warto kupować przez internet

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Warto podejść do swojej diety rozsądnie: planować posiłki, a także korzystać z ekonomicznych rozwiązań. Tym bardziej, że w ciągu tygodnia w polskich gospodarstwach wyrzucanej jest prawie 3,9 kg żywności. Jak obchodzić się z żywnością, żeby nie tracić na niej pieniędzy? Sprawdźcie w naszej galerii.
Warto podejść do swojej diety rozsądnie: planować posiłki, a także korzystać z ekonomicznych rozwiązań. Tym bardziej, że w ciągu tygodnia w polskich gospodarstwach wyrzucanej jest prawie 3,9 kg żywności. Jak obchodzić się z żywnością, żeby nie tracić na niej pieniędzy? Sprawdźcie w naszej galerii. Pixabay
Ceny produktów w sklepach rosną, ale ilość marnowanej żywności również. Wyrzucanie jedzenia to często skutek nieprzemyślanych zakupów. Eksperci opracowują poradniki odpowiedniego obchodzenia się z żywnością: od kupowania po przetwarzanie resztek. Mamy kilka dobrych porad. Sprawdźcie w naszej galerii.

Rosnące ceny żywności martwią dietetyków. - To może istotnie wpływać na możliwość realizacji zaleceń prawidłowego żywienia - uczula Sylwia Pacyna z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Stąd poradnik, opracowany przez NCEŻ, który ma zapobiec zdrowotnym skutkom oszczędzania na jedzeniu.

- Realizacja zaleceń zdrowego żywienia może mniej obciążać nasz budżet, gdy staniemy się bardziej świadomymi konsumentami - uważa NCEŻ. - Warto podejść do swojej diety rozsądnie: planować posiłki, a także korzystać z ekonomicznych rozwiązań. Dobrze jest nieustannie poszerzać wiedzę na temat odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych, a także przygotowywania posiłków w duchu less i zero waste.

Ile żywności marnuje się w Polsce?

Bo chociaż ceny rosną, na świecie, w tym w Polsce, marnuje się mnóstwo żywności. - Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations) alarmuje, że każdego roku na świecie marnowana jest aż 1/3 wyprodukowanej żywności, co w przeliczeniu wynosi aż 1,3 miliarda ton! - podaje NCEŻ. - Z polskich badań prowadzonych w ramach programu PROM wynika, że marnowanie żywności dotyczy w dużej mierze gospodarstw domowych – prawie 3 mln ton rocznie. W ciągu tygodnia w polskich gospodarstwach wyrzucanej jest prawie 3,9 kg żywności. Marnowanie produktów spożywczych wpływa niekorzystnie na stan środowiska naturalnego – dochodzi do wykorzystania i marnowania surowców naturalnych. Wpływa również istotnie na generowanie kosztów dotyczących bezpośrednio konsumentów – marnując żywność marnujemy wydane pieniądze.

Jak zatem obchodzić się z żywnością, żeby nie tracić na niej pieniędzy? Sprawdźcie w naszej galerii.

Źródło: NCEŻ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska