
W tym roku pogoda sprzyja mszycom, zaatakowały też czarne bzy. Wybieramy kwiatostany bez mszycy, żeby nie zepsuć smaku naszego syropu. Na 10 litrów syropu trzeba pozyskać około 1,5 kg kwiatów.

Na 10 litrów syropu potrzebujemy 10 cytryn. Wcześniej należy je bardzo dokładnie wyszorować (nawet szarym mydłem), a potem wyparzyć wrzątkiem, żeby do syropu nie trafiła nawet odrobina chemii. Ta bardzo psuje smak. Kroimy cytryny na plastry i pozbawiamy je pestek, które powodują gorycz.

Do przygotowania 10 litrów syropu potrzebujemy 6 kg cukru.

Kwiaty przekładamy plastrami cytryny i zalewamy 9 litrami wody, w której rozcieńczamy 6 kg cukru. Płyn musi być schłodzony. Przykrywamy słój bawełnianą szmatką, odstawiamy na 10 dni (najlepiej w słońcu), codziennie mieszamy syrop czystą łyżką.