Nieprawdopodobny smak syropu z kwiatów czarnego bzu ma coraz więcej miłośników. Dotąd był znany głównie jako wspaniały dodatek do herbaty lub baza lemoniady. Od kilku lat w sprzedaży są też piwa z dodatkiem syropu z czarnego bzu. Kto lubi piwo z sokiem malinowym i posmakuje wersję z czarnym bzem, na pewno będzie zachwycony. Syrop z czarnego bzu może też być podstawą nalewki. Jednak najczęściej syrop ten jest spożywany z zimną wodą, bo doskonale gasi pragnienie. Między innymi dlatego nazywa się go napojem żniwiarzy.
Kwiaty czarnego bzu mają liczne właściwości lecznicze:
- wykrztuśne
- napotne
- antywirusowe
- wzmacniające
- przeciwbólowe
- oczyszczające
- przyspieszające przemianę materii
- obniżające ciśnienie krwi
- łagodzące
Tak krok po kroku zrobisz syrop z kwiatów czarnego bzu
W 2008 roku syrop z kwiatów czarnego bzu został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak go przyrządzić krok po kroku? Zobaczcie w naszej galerii.
