
Najlepsza woda do ogórków
Jaką wodę użyć do kiszenia ogórków? Poznaj odpowiedź na kolejnych slajdach naszej galerii.

Optymalna temperatura wody
Wrzątek nie jest opcją polecaną. Gorąca woda pozbawi smaku dodatków i przypraw, a do tego obniży wartości odżywcze ogórków.
Również proces fermentacji może zostać zaburzony. Dlatego też warzywa najlepiej zalewać wodą w temperaturze pokojowej.

Ogórki kiszone - woda z kranu czy butelkowana?
Jedni używają do kiszenia wody z kranu (często odstanej lub przegotowanej), inni wolą wodę źródlaną lub mineralną. Obie opcje są dobre.
Jedynie należy wystrzegać się bardzo chlorowanej i twardej wody – jeśli taką mamy w kranie to zdecydowanie lepiej jest użyć wody butelkowanej.

Ogórki kiszone - ptymalna ilość wody
Ważna jest nie tylko jakość wody, ale też jej ilość. Jeśli ogórki nie zostaną w pełni przykryte to nie tylko się nie ukiszą do końca, mogą się nawet zepsuć!
Nie powinno jednak się nalewać wody po brzeg, bo wtedy możemy mieć problem z zamknięciem słoików.