https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Taką wodą najlepiej zalewać ogórki kiszone. Ważna jest nie tylko jakość - uważaj na ilość!

Wideo
od 7 lat
Podczas przygotowywania ogórków kiszonych ważne są nie tylko świeże warzywa, odpowiednie dodatki, czy wyparzone słoiki, ale również ilość, rodzaj i temperatura użytej wody. Źle dobrana sprawi, że ogórki będą niesmaczne, a nawet zepsute. Jak tego uniknąć?

Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Idealnie komponują się z wieloma daniami, szczególnie mięsnymi, dbają przy tym o mikrobiom jelitowy i dostarczają organizmowi wielu cennych składników. Warto jest jednak wiedzieć, jak je prawidłowo przygotować.

Kiszenie ogórków - przydatne wskazówki

  • Słoiki użyte do kiszenia powinny być idealnie czyste i wyparzone. W przeciwnym razie w kiszonce mogą rozwijać się groźne bakterie, a całość będzie nadawała się jedynie do wyrzucenia.
  • Przed rozpoczęciem prac sprawdź dokładnie wszystkie zakrętki. Wlej do słoika wody, zakręć, odwróć do góry dnem i zobacz czy nic nie przecieka. Lepiej zrobić to zawczasu, by nie zmarnować kiszonki.
  • Wybieraj ogórki twarde, proste, bez żadnych przebarwień czy śladów obicia. Najlepsze są te małe i średnie, bo łatwiej jest je ułożyć w słoiku.
  • Nie musisz dodawać do kiszenia wyłącznie czosnku, kopru i chrzanu. Nietypowe dodatki, takie jak papryczki chilli czy cytryna podkręcą smak kiszonki!

Jaką wodę użyć do kiszenia ogórków?

Użycie świeżych ogórków, dobrych dodatków i dobrych zakrętek bez dwóch zdań jest ważne, jednak użycie nieodpowiedniej wody może zniweczyć cały efekt. Jakiej użyć? Dowiedz się z poniższej galerii.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska