Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Idealnie komponują się z wieloma daniami, szczególnie mięsnymi, dbają przy tym o mikrobiom jelitowy i dostarczają organizmowi wielu cennych składników. Warto jest jednak wiedzieć, jak je prawidłowo przygotować.
Kiszenie ogórków - przydatne wskazówki
- Słoiki użyte do kiszenia powinny być idealnie czyste i wyparzone. W przeciwnym razie w kiszonce mogą rozwijać się groźne bakterie, a całość będzie nadawała się jedynie do wyrzucenia.
- Przed rozpoczęciem prac sprawdź dokładnie wszystkie zakrętki. Wlej do słoika wody, zakręć, odwróć do góry dnem i zobacz czy nic nie przecieka. Lepiej zrobić to zawczasu, by nie zmarnować kiszonki.
- Wybieraj ogórki twarde, proste, bez żadnych przebarwień czy śladów obicia. Najlepsze są te małe i średnie, bo łatwiej jest je ułożyć w słoiku.
- Nie musisz dodawać do kiszenia wyłącznie czosnku, kopru i chrzanu. Nietypowe dodatki, takie jak papryczki chilli czy cytryna podkręcą smak kiszonki!
Jaką wodę użyć do kiszenia ogórków?
Użycie świeżych ogórków, dobrych dodatków i dobrych zakrętek bez dwóch zdań jest ważne, jednak użycie nieodpowiedniej wody może zniweczyć cały efekt. Jakiej użyć? Dowiedz się z poniższej galerii.