
Lepiej nie pić kawy, kiedy poziom cholesterolu jest wysoki
Osoby, które zmagają się z wysokim poziomem cholesterolu, nie muszą rezygnować z kawy, jednak eksperci podpowiadają, jak ją w takim przypadku pić, by nie szkodzić zdrowiu. Chociaż wykazano, że większość filtrowanej kawy ma neutralny wpływ na poziom lipidów, niefiltrowana lub prasowana kawa w rzeczywistości może zwiększać "zły" cholesterol LDL. Tak więc osoby z wysokim poziomem LDL, powinny rozważyć kawę filtrowaną.

Lepiej nie pić kawy na co dzień
Jak wiedzą zapaleni wielbiciele kawy, może się ona stać tak silnym nawykiem, że graniczy z uzależnieniem. Eksperci zalecają przerwę od codziennego spożycia kawy i sugerują, by pić kawę 4-5 dni w tygodniu a w miarę możliwości zastępować napój matchą lub zieloną herbatą.

Kofeina wpływa negatywnie na wchłanianie leków, dlatego nie powinno się ich popijać tym napojem.