
Ten ser można jeść przy wysokim cholesterolu

Mozarella przy wysokim cholesterolu
Ser to ważny element zdrowej diety, ponieważ zawiera białko pomagające budować masę mięśniową oraz wapń i witaminę D, które wspierają budowę i zdrowie kości przez całe życie. Mozzarella to ser o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych (zaledwie 3 gramy) i cholesterolu (tylko 15 miligramów) - co jest szczególnie niską wartością w porównaniu z wieloma innymi rodzajami sera. Mozarella dostarcza korzystnych aktywnych kultur bakterii, które są świetne dla zdrowia jelit. Pomaga również zmniejszyć stan zapalny, co jest idealne dla naczyń krwionośnych i zdrowia serca.

Twaróg przy wysokim cholesterolu
Twarożek czy biały ser to świetny wybór dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ponieważ zawiera dużo białka i mniej tłuszczu. Warto sięgać po serek wiejski z kulturami bakterii, aby zyskać dodatkowe korzyści z żywych, aktywnych kultur dla mikrobiomu jelitowego, który - jak potwierdzają badania - jest powiązany ze zdrowiem serca. Bardzo korzystne są też sery twarogowe dojrzewające (jak ser koryciński).

Ser feta przy wysokim cholesterolu
Ser feta zawiera tylko mniej cholesterolu i tłuszczów nasyconych niż większość serów. Bogaty smak fety sprawia, że wystarczy niewielka porcja, by cieszyć się wspaniałym smakiem tego sera.