
Ser ricotta przy wysokim cholesterolu
Serem polecanym przez dietetyków przy wysokim poziomie cholesterolu jest częściowo odtłuszczona ricotta. Ten ser zawiera niewiele cholesterolu i równie mało tłuszczów nasyconych. Częściowo odtłuszczona ricotta zapewnia potrawom kremową konsystencję, co czyni ją świetnym zamiennikiem śmietany. Ricotta nadaje się także do smarowania, można ją też podawać na słodko - jako deser.

Ser strunowy przy wysokim cholesterolu
Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny się starać obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych. Można to zrobić, wybierając serki strunowe o niskiej zawartości tłuszczu. Sery typu string są najczęściej niskotłuszczowe - większość z nich zwiera ok. 80 kcal i 5 g tłuszczu na 100 g. Ponadto jest to przekąska pakowana w mniejszych porcjach, co zmniejsza ryzyko, że zje się zbyt dużo.

Oto najgorsze sery przy wysokim cholesterolu
Dietetycy potwierdzają, że jedzenie sera może mieć bezpośredni wpływ na poziom cholesterolu. Na liście najgorszych znajdują się głównie twarde sery zawierające tłuszcze nasycone:
- parmezan,
- Grana padano,
- Pecorino (ser podpuszczkowy z owczego mleka),
- Gruyere (rodzaj szwajcarskiego sera),
- ementaler (ser ementalski),
- mimolette (z pasteryzowanego krowiego mleka).
Najgorsze w przypadku wysokiego cholesterolu jest sięganie po żywność przetworzoną z serem, jak pizza czy hamburgery.