
Mozarella przy wysokim cholesterolu
Ser to ważny element zdrowej diety, ponieważ zawiera białko pomagające budować masę mięśniową oraz wapń i witaminę D, które wspierają budowę i zdrowie kości przez całe życie. Mozzarella to ser o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych (zaledwie 3 gramy) i cholesterolu (tylko 15 miligramów) - co jest szczególnie niską wartością w porównaniu z wieloma innymi rodzajami sera. Mozarella dostarcza korzystnych aktywnych kultur bakterii, które są świetne dla zdrowia jelit. Pomaga również zmniejszyć stan zapalny, co jest idealne dla naczyń krwionośnych i zdrowia serca.

Ser strunowy przy wysokim cholesterolu
Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny się starać obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych. Można to zrobić, wybierając serki strunowe o niskiej zawartości tłuszczu. Sery typu string są najczęściej niskotłuszczowe - większość z nich zwiera ok. 80 kcal i 5 g tłuszczu na 100 g. Ponadto jest to przekąska pakowana w mniejszych porcjach, co zmniejsza ryzyko, że zje się zbyt dużo.

Oto najgorsze sery przy wysokim cholesterolu
Dietetycy potwierdzają, że jedzenie sera może mieć bezpośredni wpływ na poziom cholesterolu. Na liście najgorszych znajdują się głównie twarde sery zawierające tłuszcze nasycone:
- parmezan,
- Grana padano,
- Pecorino (ser podpuszczkowy z owczego mleka),
- Gruyere (rodzaj szwajcarskiego sera),
- ementaler (ser ementalski),
- mimolette (z pasteryzowanego krowiego mleka).
Najgorsze w przypadku wysokiego cholesterolu jest sięganie po żywność przetworzoną z serem, jak pizza czy hamburgery.