
Ten ser można jeść przy wysokim cholesterolu

Twaróg przy wysokim cholesterolu
Twarożek czy biały ser to świetny wybór dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, ponieważ zawiera dużo białka i mniej tłuszczu. Warto sięgać po serek wiejski z kulturami bakterii, aby zyskać dodatkowe korzyści z żywych, aktywnych kultur dla mikrobiomu jelitowego, który - jak potwierdzają badania - jest powiązany ze zdrowiem serca. Bardzo korzystne są też sery twarogowe dojrzewające (jak ser koryciński).

Ser feta przy wysokim cholesterolu
Ser feta zawiera tylko mniej cholesterolu i tłuszczów nasyconych niż większość serów. Bogaty smak fety sprawia, że wystarczy niewielka porcja, by cieszyć się wspaniałym smakiem tego sera.

Ser ricotta przy wysokim cholesterolu
Serem polecanym przez dietetyków przy wysokim poziomie cholesterolu jest częściowo odtłuszczona ricotta. Ten ser zawiera niewiele cholesterolu i równie mało tłuszczów nasyconych. Częściowo odtłuszczona ricotta zapewnia potrawom kremową konsystencję, co czyni ją świetnym zamiennikiem śmietany. Ricotta nadaje się także do smarowania, można ją też podawać na słodko - jako deser.