Spis treści
Ser a cholesterol. Czy sery podwyższają poziom cholesterolu?
Badania potwierdzają, że regularne spożywanie sera - zwłaszcza żółtego - ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu i lipoprotein w osoczu krwi u zdrowych dorosłych osób, jak również u pacjentów zagrożonych wystąpieniem choroby układu krążenia. Pełnotłuste sery zawierają sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, obfitują też w sól dlatego uznano je za niekorzystne dla zdrowia układu krążenia.
Warto wiedzieć, że ser żółty podnosi cholesterol w mniejszym stopniu niż masło!
To Cię teraz może zainteresować
Jednocześnie ser żółty to bogate źródło energii i wielu wartościowych składników odżywczych, takich jak:
- pełnowartościowe białko,
- witaminy rozpuszczalne w wodzie (B2, B5, B8, B12) i w tłuszczach (A, D, E i K),
- składniki mineralne (wapń, sód, jod, magnez, potas, fosfor, miedź, selen i cynk).
Dietetycy uspokajają, że nie trzeba wykluczać sera z diety, ale w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu lub ciśnienie krwi lepiej nie sięgać zbyt często po sery o wysokiej zawartości tłuszczu.
Taki ser można jeść przy wysokim cholesterolu - te sery polecają dietetycy
Wysoki poziom cholesterolu jest szkodliwy dla zdrowia - sprzyja rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca, udar mózgu czy zawał serca. Kluczowym sposobem obniżania poziomu cholesterolu jest odpowiednia dieta.
Czy przy wysokim cholesterolu nie można jeść serów? Nie wszystkie sery są zalecane przez dietetyków w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu, ponieważ większość z nich zawiera dużo tłuszczów nasyconych i sodu, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Dietetycy wymieniają pięć rodzajów sera, które ich zdaniem są lepszymi opcjami przy wysokim poziomie cholesterolu.