
Słodkie likiery
Słodkie likiery również spożywamy w temperaturze pokojowej (czekoladowe, migdałowe, orzechowe, owocowe, a także kremy). Chłodzimy zaś adwokat, likiery kakaowe, cytrusowe czy kminkowe (do 8-10 stopni).

Wódka
Wódkę również dobrze jest podawać w temperaturze pokojowej, aby wyczuć pełnię smaku. Schłodzoną pijemy jedynie wódkę czystą. Jednak nawet tutaj warto mieć na uwadze, że wysokiej jakości wódki nie chłodzi się do temperatury mniejszej niż 6 stopni.

Picie alkoholi mocno schłodzonych lub z dodatkiem lodu powoduje chwilowe zamrożenie znajdujących się na języku i podniebieniu kubków smakowych. Dla wielu osób ta forma picia jest bardziej przystępna, trunek bowiem wydaje się nieco łagodniejszy. Jednakże warto mieć na uwadze, że zabijamy w ten sposób cały bukiet smaków i aromatów znajdujący w alkoholu.