
Przywykliśmy do picia wielu rodzajów alkoholu po wcześniejszym schłodzeniu. Zasada ta odnosi się zwłaszcza do mocniejszych trunków. Tymczasem niektórych popularnych alkoholi nie powinno się chłodzić przed podaniem, aby wydobyć z nich jak najlepszy smak i aromat. Zobacz w naszej galerii, jakie typy alkoholi znajdują się na liście! Możesz się bardzo zdziwić.

Czerwone wino
Czerwone wino zawsze serwujemy w temperaturze pokojowej (najlepiej 16-18 stopni). Natomiast chłodzimy wina musujące (6 stopni), różowe oraz białe (8-12 stopni).

Brandy i koniak
Pełnię smaku brandy i koniaku poczujemy jedynie wtedy, gdy podamy go w temperaturze pokojowej. Kieliszek napełniamy do 1/4 wysokości i sączymy powoli po obiedzie lub kolacji.

Whisky
Picie whisky z lodem choć jest dopuszczalne, to sprawia, że bardzo wiele tracimy. Dobry, wysokiej jakości trunek zaleca się pić na ciepło, aby wyczuć cały bukiet smaków i aromatów.