
Wrzucanie mięsa do wrzątku
Smak i aromat mięsa uwalnia się podczas powolnego gotowania. Wrzuć więc je do jeszcze zimnej wody, pod żadnym pozorem nie czekaj aż woda się zagotuje.

Zbyt krótkie gotowanie w wysokiej temperaturze
Rosół gotuj 3-4 godziny na średnim ogniu. Nie przyspieszaj tego procesu, ponieważ w krótkim czasie składniki nie uwolnią pełni smaku

Zamrożone mięso
Rosół najlepiej smakuje na świeżym mięsie. Jeżeli już robisz go na zamrożonym, dopilnuj aby proces rozmrażania był bezpieczny - tj. w chłodnej temperaturze, najlepiej w lodówce, aby nie dopuścić do rozwoju groźnych bakterii.

Dodawanie przypraw zbyt wcześnie lub zbyt późno
Ziele angielskie i liście laurowe dodaj na początku gotowania, aby nadały wywarowi właściwego aromatu. Świeżo mielony pieprz, sól oraz majeranek i lubczyk dodaj pod koniec gotowania, ponieważ jeżeli będą zbyt długo przebywać w wysokiej temperaturze mogą stracić swój smak i właściwości.