
Takie błędy popełniamy najczęściej podczas kiszenia ogórków
Najlepsze są oczywiście ogórki kiszone samodzielnie. Wiele osób popełnia jednak błędy podczas kiszenia ogórków. Przepisów na ogórki kiszone jest sporo, jednak zwykle wyglądają one podobnie, wydają się szybkie i proste. Okazuje się, że podczas kiszenia ogórków można popełnić błędy, które doprowadzają do pogorszenia smaku. Przez to ogórki kiszone psują się, stają się miękkie i nieapetyczne.
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas kiszenia ogórków. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Zobacz je teraz na kolejnych slajdach >>>>>

JAK WYBRAĆ OGÓRKI DO KISZENIA?
Do kiszenia warto kupić ogórki ze sprawdzonych, lokalnych gospodarstw. Sklepowe ogórki mogą pochodzić z intensywnie nawożonych upraw, a te podczas kiszenia będą gnić i bardzo brzydko pachnieć.

JAKIE OGÓRKI SĄ NAJLEPSZE DO KISZENIA?
Najlepiej wybrać ogórki średniej wielkości, twarde i ciemnozielone. Do kiszenia nadają się konkretne odmiany ogórków - te o podłużnych, cylindrycznych kształtach, mają cienką skórkę i słabo wykształconą komorę nasienną. Najlepiej sprawdzą się odmiany ogórków:
- Śremski,
- Śremianin,
- Julina,
- Octopus,
- Andrus,
- Borus.

JAK PRZYGOTOWAĆ OGÓRKI DO KISZENIA?
Moczenie ogórków minimum godzinę przed kiszeniem w zimnej wodzie sprawi, że będą jędrne i chrupiące po ukiszeniu.