1 z 16
Przewijaj galerię w dół
Wiele produktów smakuje lepiej z grilla. Na grillu można...
fot. Grzegorz Jakubowski

Takie błędy popełniamy najczęściej podczas grillowania

Wiele produktów smakuje lepiej z grilla. Na grillu można przyrządzić wiele przepysznych potraw. Aż 85 proc. grillujących rodaków najczęściej wrzuca na ruszt mięso, głównie – kiełbasę i karkówkę. 75 proc. grilluje pieczywo, a 39 proc. – warzywa, czasem nawet i owoce. Jednak wiele osób popełnia błędy podczas grillowania.

Jest wiele błędów, które można popełnić podczas grillowania. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>

2 z 16
Brudny grill to jeden z najczęściej popełnianych błędów....
fot. Andrzej Banaś

Brudny grill to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Ruszt należy trzymać tak uporządkowany, jak to możliwe, pamiętając o czyszczeniu od góry i od dołu za każdym razem przed zapaleniem.

Najlepiej używać szczotki do grilla lub trzymać kulkę folii w szczypcach aby dobrze wyszorować ruszty. Następnie dobrze przetrzeć ruszty olejem roślinnym, zanim trafi na nie jedzenie.

Brudne ruszty mogą nie tylko popsuć smak potraw z grilla, ale również zwiększają ryzyko przywierania.

3 z 16
Wiele osób pomija kilka ważnych kroków przygotowawczych i od...
fot. Janusz Wojtowicz

Wiele osób pomija kilka ważnych kroków przygotowawczych i od razu kładzie produkty na grilla. Dania tracą przez to na smaku i na jakości.

Mięso należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przyrządzaniem, aby zbliżyło się do temperatury pokojowej. Warzywa takie jak ziemniaki, buraki, marchew i koper włoski warto wstępnie ugotować. Dobrze działa również blanszowanie. Produkty należy przyprawić przed grillowaniem.

4 z 16
Zgadywanie, czy jedzenie jest już gotowe - to błąd. Zdaniem...
fot. Łukasz Gdak

Zgadywanie, czy jedzenie jest już gotowe - to błąd. Zdaniem szefów kuchni nie można stwierdzić, czy mięso jest w pełni przyrządzone i bezpieczne do spożycia, krojąc je lub tylko dotykając. Zdaniem ekspertów warto zainwestować w termometr, aby zapobiec niedogotowaniu lub przegotowaniu posiłku.

Termometr to najbardziej niezawodny sposób na uniknięcie zarówno niedogotowania, jak i przegotowania. Jest to szczególnie ważne w przypadku drobiu.

Jeśli mięso nie osiągnęło jeszcze 165 stopni, lepiej jeszcze potrzymać je na ruszcie - podpowiadają eksperci.

Pozostało jeszcze 11 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Poranne objawy nerwicy. Zimne dłonie, suchość w ustach - to mogą być nerwy

Poranne objawy nerwicy. Zimne dłonie, suchość w ustach - to mogą być nerwy

Katastrofa w końcówce! Astoria nie będzie świętować w Bydgoszczy - tak kibicowaliście

Katastrofa w końcówce! Astoria nie będzie świętować w Bydgoszczy - tak kibicowaliście

Biegacze i piechurzy ruszyli w ParkRunie we Włocławku. Edycja była jedna nietypowa

Biegacze i piechurzy ruszyli w ParkRunie we Włocławku. Edycja była jedna nietypowa

Zobacz również

Tak było podczas pikniku z okazji 100-lecia parafii w Złotnikach Kujawskich. Zdjęcia

Tak było podczas pikniku z okazji 100-lecia parafii w Złotnikach Kujawskich. Zdjęcia

Mecz Wda Świecie - Gryf Słupsk. Zobacz zdjęcia

Mecz Wda Świecie - Gryf Słupsk. Zobacz zdjęcia