1 z 16
Przewijaj galerię w dół
Wiele produktów smakuje lepiej z grilla. Na grillu można...
fot. Grzegorz Jakubowski

Takie błędy popełniamy najczęściej podczas grillowania

Wiele produktów smakuje lepiej z grilla. Na grillu można przyrządzić wiele przepysznych potraw. Aż 85 proc. grillujących rodaków najczęściej wrzuca na ruszt mięso, głównie – kiełbasę i karkówkę. 75 proc. grilluje pieczywo, a 39 proc. – warzywa, czasem nawet i owoce. Jednak wiele osób popełnia błędy podczas grillowania.

Jest wiele błędów, które można popełnić podczas grillowania. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>

2 z 16
Brudny grill to jeden z najczęściej popełnianych błędów....
fot. Andrzej Banaś

Brudny grill to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Ruszt należy trzymać tak uporządkowany, jak to możliwe, pamiętając o czyszczeniu od góry i od dołu za każdym razem przed zapaleniem.

Najlepiej używać szczotki do grilla lub trzymać kulkę folii w szczypcach aby dobrze wyszorować ruszty. Następnie dobrze przetrzeć ruszty olejem roślinnym, zanim trafi na nie jedzenie.

Brudne ruszty mogą nie tylko popsuć smak potraw z grilla, ale również zwiększają ryzyko przywierania.

3 z 16
Wiele osób pomija kilka ważnych kroków przygotowawczych i od...
fot. Janusz Wojtowicz

Wiele osób pomija kilka ważnych kroków przygotowawczych i od razu kładzie produkty na grilla. Dania tracą przez to na smaku i na jakości.

Mięso należy wyjąć z lodówki około 30 minut przed przyrządzaniem, aby zbliżyło się do temperatury pokojowej. Warzywa takie jak ziemniaki, buraki, marchew i koper włoski warto wstępnie ugotować. Dobrze działa również blanszowanie. Produkty należy przyprawić przed grillowaniem.

4 z 16
Zgadywanie, czy jedzenie jest już gotowe - to błąd. Zdaniem...
fot. Łukasz Gdak

Zgadywanie, czy jedzenie jest już gotowe - to błąd. Zdaniem szefów kuchni nie można stwierdzić, czy mięso jest w pełni przyrządzone i bezpieczne do spożycia, krojąc je lub tylko dotykając. Zdaniem ekspertów warto zainwestować w termometr, aby zapobiec niedogotowaniu lub przegotowaniu posiłku.

Termometr to najbardziej niezawodny sposób na uniknięcie zarówno niedogotowania, jak i przegotowania. Jest to szczególnie ważne w przypadku drobiu.

Jeśli mięso nie osiągnęło jeszcze 165 stopni, lepiej jeszcze potrzymać je na ruszcie - podpowiadają eksperci.

Pozostało jeszcze 11 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Zobacz również

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!