5 z 16
Zbyt szybkie układanie jedzenia na ruszcie zaraz po...
fot. Tomasz Hołod

Zbyt szybkie układanie jedzenia na ruszcie zaraz po rozpaleniu ognia - to błąd. Eksperci radzą, by dokładnie rozgrzać grill. Przed dodaniem jedzenia dobrze jest pozostawić grill pod przykryciem 5 minut. Jeśli grill nie jest wystarczająco gorący, jedzenie może przywierać.

6 z 16
Zbyt cienkie krojenie warzyw - to błąd. Warzywa do...
fot. pixabay.com

Zbyt cienkie krojenie warzyw - to błąd. Warzywa do grillowania należy przygotować tak, by ich powierzchnia była jak największa oraz by się nie rozpadały i nie ześlizgiwały z rusztów. Na przykład bakłażana czy cukinię najlepiej pokroić w okrągłe albo długie plasterki.

7 z 16
Umieszczanie ryby bezpośrednio na rusztach to błąd....
fot. pixabay.com

Umieszczanie ryby bezpośrednio na rusztach to błąd. Delikatny miąższ ryby przykleja się do gorącego grilla, utrudniając przewracanie. Deski cedrowe świetnie sprawdzają się i zapobiegają przywieraniu ryb, ale mogą być drogie. Zamiast tego rybę można położyć na warstwie pokrojonych pomarańczy lub cytryn - będzie się smacznie gotować bez przywierania do rusztu i dodatkowo zyska przyjemny smak z owoców.

8 z 16
Obsmażanie kurczaka czy steka, aby zamknąć soki - to błąd....
fot. pixabay.com

Obsmażanie kurczaka czy steka, aby zamknąć soki - to błąd. Obsmażenie spowoduje szybsze zwęglenie powierzchni grubych kawałków wołowiny i wieprzowiny, zanim ciepło dotrze do środka mięsa. Tłusta skóra piersi kurczaka zwęgla się i czernieje, a wnętrze wciąż pozostanie surowe. Jak tego uniknąć? Najpierw należy grillować mięso powoli na małym ogniu, a następnie krótko dosmażyć na dużym ogniu, gdy wnętrze jest już gotowe. To najlepszy sposób na uzyskanie chrupiącej, ciemnobrązowej skórki bez wysuszania mięsa.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

Zobacz również

Kliknij i zobacz zwyciężczynie konkursu Miss Kujawsko-Pomorskiego. Mamy wyniki

Kliknij i zobacz zwyciężczynie konkursu Miss Kujawsko-Pomorskiego. Mamy wyniki

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród