
Zbyt szybkie układanie jedzenia na ruszcie zaraz po rozpaleniu ognia - to błąd. Eksperci radzą, by dokładnie rozgrzać grill. Przed dodaniem jedzenia dobrze jest pozostawić grill pod przykryciem 5 minut. Jeśli grill nie jest wystarczająco gorący, jedzenie może przywierać.

Zbyt cienkie krojenie warzyw - to błąd. Warzywa do grillowania należy przygotować tak, by ich powierzchnia była jak największa oraz by się nie rozpadały i nie ześlizgiwały z rusztów. Na przykład bakłażana czy cukinię najlepiej pokroić w okrągłe albo długie plasterki.

Umieszczanie ryby bezpośrednio na rusztach to błąd. Delikatny miąższ ryby przykleja się do gorącego grilla, utrudniając przewracanie. Deski cedrowe świetnie sprawdzają się i zapobiegają przywieraniu ryb, ale mogą być drogie. Zamiast tego rybę można położyć na warstwie pokrojonych pomarańczy lub cytryn - będzie się smacznie gotować bez przywierania do rusztu i dodatkowo zyska przyjemny smak z owoców.

Obsmażanie kurczaka czy steka, aby zamknąć soki - to błąd. Obsmażenie spowoduje szybsze zwęglenie powierzchni grubych kawałków wołowiny i wieprzowiny, zanim ciepło dotrze do środka mięsa. Tłusta skóra piersi kurczaka zwęgla się i czernieje, a wnętrze wciąż pozostanie surowe. Jak tego uniknąć? Najpierw należy grillować mięso powoli na małym ogniu, a następnie krótko dosmażyć na dużym ogniu, gdy wnętrze jest już gotowe. To najlepszy sposób na uzyskanie chrupiącej, ciemnobrązowej skórki bez wysuszania mięsa.