Takie błędy popełniamy najczęściej podczas rozbijania jajek. Też tak robisz? Sprawdź!
Nie pozwól, by żółtko pękło podczas oddzielania od białek
Oddzielanie białka od żółtka to umiejętność, której opanowanie zajmuje niektórym wiele lat. Zdaniem szefów kuchni najlepiej rozbijać jajka pojedynczo w oddzielnych miseczkach, aby białko było czyste.
Inny sposób na utrzymanie żółtka w całości podczas rozbijania jajka, to otwieranie go przodem do góry. Kiedy jajko pęknie, należy je ustawić pionowo, delikatnie odciągnąć każdy koniec skorupy, upewniając się, że żółtko jest w połowie skorupy. Następnie, używając drugiego pustego końca skorupy, należy złapać żółtko, delikatnie wlać je do pustej skorupy, jednocześnie pozwalając białkom jaj przelać się do miski.
Kolejny sposób to delikatne odbijanie dłoni w górę i w dół, tak, by jajko unosiło się nad miską. Białko się wyleje, a żółtko pozostanie nienaruszone.