
Koniec sierpnia oraz wrzesień to miesiące, w których chętnie robimy przetwory. Jeżeli zostaną właściwie wykonane, będziemy mogli nimi zajadać się przez całą jesień, zimę i wiosnę - aż do następnego sezonu. Sprawdź, na co uważać przy kładzeniu dżemów.
Takie błędy popełniamy najczęściej przy robieniu przetworów. Zobacz w naszej galerii!

Zbyt mała ilość cukru
Chcemy, aby nasze dżemy były zdrowe i mniej kaloryczne. Jednak oszczędzanie na cukrze nie jest dobrym pomysłem. To naturalny konserwant, gdy będzie go zbyt mało, dżem spleśnieje. Należy dodać ok. 800–1000 g na kilogram owoców.

Niedokładne i niewłaściwe mycie owoców
Aby pozbyć się szkodliwych dla zdrowia oprysków i zanieczyszczeń, owoce należy moczyć minimum 20 minut, najlepiej z dodatkiem sody. Szypułki i ogonki odrywamy dopiero po myciu, w przeciwnym razie woda dostanie się do środka owoców, a następnie do naszego dżemu.

Niedokładne mycie słoików
Jeżeli chcemy uchronić przetwory przed psuciem, a siebie przed zatruciem pokarmowym, należy wysterylizować słoiki. Po dokładnym umyciu ich płynem do naczyń, słoiki trzeba wyparzyć.