Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie błędy popełniamy najczęściej przy robieniu przetworów. Przez to dżemy są niesmaczne i się psują

Joanna Gólczyńska
Joanna Gólczyńska
Koniec sierpnia oraz wrzesień to miesiące, w których chętnie robimy przetwory. Jeżeli zostaną właściwie wykonane, będziemy mogli nimi zajadać się przez całą jesień, zimę i wiosnę - aż do następnego sezonu. Sprawdź, na co uważać przy kładzeniu dżemów. Takie błędy popełniamy najczęściej przy robieniu przetworów. Zobacz w naszej galerii!
Koniec sierpnia oraz wrzesień to miesiące, w których chętnie robimy przetwory. Jeżeli zostaną właściwie wykonane, będziemy mogli nimi zajadać się przez całą jesień, zimę i wiosnę - aż do następnego sezonu. Sprawdź, na co uważać przy kładzeniu dżemów. Takie błędy popełniamy najczęściej przy robieniu przetworów. Zobacz w naszej galerii! pixabay
Koniec sierpnia oraz wrzesień to miesiące, w których chętnie robimy przetwory. Jeżeli zostaną właściwie wykonane, będziemy mogli nimi zajadać się przez całą jesień, zimę i wiosnę - aż do następnego sezonu. Sprawdź, na co uważać przy kładzeniu dżemów. Takie błędy popełniamy najczęściej przy robieniu przetworów!

Przetwory domowej roboty to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców przy letnich zbiorach oraz zrobienie zapasów na nadchodzące chłodniejsze dni. Świetnie sprawdzają się do kanapek, naleśników, placków oraz wypieków. Robienie dżemów w domu daje także mnóstwo satysfakcji, a gotowy produkt jest zdecydowanie zdrowszy od tych dostępnych na półkach sklepowych.

Przetwory domowe, choć są dość kaloryczne (nie można ich więc spożywać w nadmiernych ilościach), zawierają sporo witamin i minerałów. W zależności od tego, jakie owoce wykorzystamy:

  • dżem brzoskwiniowy - A, B3, C oraz E,
  • dżem truskawkowy - C, B1, B2 oraz B3,
  • dżem porzeczkowy - bomba witaminy C, a także witamina P,
  • dżem malinowy - witamina C oraz witaminy z grupy B,
  • dżem jabłkowy - A, C, z grupy B,
  • dżem wiśniowy - A, C, E oraz B6,
  • dżem śliwkowy - C oraz polifenole.

Takie błędy popełniamy najczęściej przy robieniu przetworów

Sprawdź, czego unikać przy robieniu dżemów. Takie błędy popełniamy najczęściej przy robieniu przetworów. Przez to nasze dżemy są niesmaczne, psują się i fermentują. Szczegóły w galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska