Przetwory domowej roboty to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców przy letnich zbiorach oraz zrobienie zapasów na nadchodzące chłodniejsze dni. Świetnie sprawdzają się do kanapek, naleśników, placków oraz wypieków. Robienie dżemów w domu daje także mnóstwo satysfakcji, a gotowy produkt jest zdecydowanie zdrowszy od tych dostępnych na półkach sklepowych.
Przetwory domowe, choć są dość kaloryczne (nie można ich więc spożywać w nadmiernych ilościach), zawierają sporo witamin i minerałów. W zależności od tego, jakie owoce wykorzystamy:
- dżem brzoskwiniowy - A, B3, C oraz E,
- dżem truskawkowy - C, B1, B2 oraz B3,
- dżem porzeczkowy - bomba witaminy C, a także witamina P,
- dżem malinowy - witamina C oraz witaminy z grupy B,
- dżem jabłkowy - A, C, z grupy B,
- dżem wiśniowy - A, C, E oraz B6,
- dżem śliwkowy - C oraz polifenole.
Takie błędy popełniamy najczęściej przy robieniu przetworów
Sprawdź, czego unikać przy robieniu dżemów. Takie błędy popełniamy najczęściej przy robieniu przetworów. Przez to nasze dżemy są niesmaczne, psują się i fermentują. Szczegóły w galerii:

Wideo